Naprakész

építőipari megoldások

Hírek

Vissza a cikkekhez

Itt a nagy hír: könnyítettek a napelemes EU-pályázaton!

Mivel már bő fél éve nyitva van a kisebb céges napelemes rendszerek telepítését támogató EU-pályázat, de a keretnek még az ötödét se kötötték le, ezért ma több helyen lazítottak a szabályrendszeren.

Hogy jutottunk idáig?

Még tavaly júniusban indult el a legalább 5, legfeljebb 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítését szolgáló, 1-3 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kínáló uniós pályázat. Az eddig benyújtott 1732 darab támogatási igénnyel (4,3 milliárd forint) azonban még mindig csak a 23,92 milliárdos keret 18%-ánál jár a lekötött források aránya. Egyelőre 1039 kérelmet hagytak jóvá a pályázatban megcélzott 5-10 ezerből, amelyek 2,63 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyertek el, de kifizetés még nem történt egyetlen projektben sem.

Arra, hogy feltűnően lassan pörög fel a források lekötése, a szabályrendszer miatt gyenge a pályázói érdeklődés, egy november végi cikkünkben hívtuk fel a figyelmet. Mindezen előzmények után ma arról jelent meg közlemény a hivatalos pályázati oldalon, hogy módosították a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című (GINOP-4.1.3-19 kódszámú) felhívást.

Mik a főbb könnyítések?

A módosítások a gyakorlatban lényeges lazítást, a szabályrendszer könnyítését jelentik, hiszen:

  • Az önállóan támogatható tevékenységeknél eddig úgy volt a szabály, hogy a napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre, most ez azzal a kiegészítéssel változott, hogy „az épülethez kötődő parkolók árnyékoló építményeinek és az autóbeállók tetőszerkezetén” is elhelyezhetik azt.
  • A műszaki és szakmai elvárásoknál eddig hosszabb lista volt arra, hogy mi számít kiemelkedően jelentős kockázatnak, most ez mindössze erre rövidült, ami szintén lazításként értelmezhető: „a megvalósítási helyszín nem alkalmas a támogatási kérelemben jelzett tevékenység végzésére”.
  • A menetközben változó műszaki-szakmai tartalom jelzésénél rugalmasabb már a szabályrendszer, de arra figyelni kell, hogy csak egyszer lehet módosítani, ezt időben be kell jelenteni és a módosítás nyomán legalább 5, legfeljebb 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek támogathatóak.
  • Apróságnak tűnik, de fontos, hogy „a támogatás mértéke, összege” résznél „A vissza nem térítendő támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 100%-a lehet” mondatból kivették a maximum kifejezést. De az benne maradt a szabályrendszerben, hogy „a napelemes rendszer elszámolható költsége nem haladja meg a beépített napelemek összesített névleges teljesítményére vetítetten a 200.000 Ft/kWp értéket”.
  • Teljes mértékben törölték az árajánlat tevők kapcsán az összeférhetetlenség megállapítását célzó szigorú szabályrendszert.
  • A támogatási kérelem elkészítése során, illetve a záró kifizetési kérelemhez csatolandó mellékletek listája kicsit módosult, itt is érzékelhető lazítás, könnyítés.

Újabb pályázat várható

A minap azt jelentette be a szaktárca, hogy a fenti uniós pályázat „nagytestvérénél”, a 3-100 millió forint közötti támogatást kínáló GINOP-4.1.4-19-es pályázatnál a 20 milliárdos keret túligénylése (24,8 milliárd forint) után újabb pályázat várható majd a közeljövőben.

Azt is elmondta a tárca államtitkára, hogy ennek a nagyobb napelemes telepítéseket szolgáló pályázatnak köszönhetően évente várhatóan 0,6 petajoule-lal csökken a primerenergia-felhasználás, évente 0,4 petajoule-lal nő a megújuló energiaforrásból előállított energia-mennyiség, és 95 megawattnyi megújulóenergia-kapacitás jöhet létre, emellett csaknem 81 ezer tonnával csökkenhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

forrás: portfolio.hu

Vissza a cikkekhez
Széchenyi 2020